• Odwiedzaj nas na mediach społecznościowych!
  • Facebook
  • Instagram
Cukiernia Malek

Pralinka – królowa czekoladowych wyrobów

Pralinka – królowa czekoladowych wyrobów

ciekawostki 🕔marzec 8, 2016

Mała czekoladka z masą kremową w środku lub nadziewana orzechami – to właśnie pralinka, słodkość znana i uwielbiana na całym świecie. Często nazywana bywa królową czekoladowych wyrobów, bo swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego miłośnika łakoci. Czy słyszeliście gdzie i kiedy powstała pierwsza pralinka? Czy wiecie ile kosztuje najdroższa pralinka na świecie? Zapraszamy do lektury!

Łakocie z francuskiego dworu

Wersji dotyczących powstania pierwszej praliny jest kilka. Jedna z nich głosi, że pierwsza pralinka powstała w XVII w. we Francji na dworze króla Ludwika XIV. Jak mówi legenda, twórcą słodkiego przysmaku był szef kuchni – Clément Lassagne, który chciał za jej pomocą oddać część księciu du Plessis-Praslin, goszczącemu na dworze Króla Słońce. Niejasne są jednak okoliczności powstania pralinki. Różne źródła podają, że to nie Lassagne, a jego niezdarny uczeń przez przypadek doprowadził do zatopienia migdałów w płynnym karmelu i czekoladzie, pijanej chętnie przez elity w tamtych czasach. Według innych przekazów, to dzieci karmelizujące migdały w cukrze nad płomykiem świeczki były inspiracją dla szefa kuchni. Jeszcze inne, że autorem pierwszej praliny był tak naprawdę sam Ludwik XIV, znany jako ogromny wielbiciel czekolady. Jedno jest pewne – od tego czasu słodki wynalazek, który nazwano od nazwiska księcia Praslin, służył do czarowania podniebień zgromadzonych na dworze dam, jak również dla… ułatwienia dyplomatycznych negocjacji. Lassagne po zakończeniu służby na dworze, w odległym od Paryża od 100 km Montagris otworzył swój własny sklep z pralinkami – Maison du Praslin. Niestety po jego śmierci sklep popadł w zapomnienie, tak samo jak zapomniane zostały same praliny. Potrzeba był aż dwóch wieków, by nastąpił przełom. Léon Mazet odkupił wtedy dawny sklep, a podczas remontu odnalazł przepis na praliny, który postanowił wypróbować. Sukces przepisu sprawił, że praliny znów zaczęły cieszyć się uwielbieniem i stały się powszechnie znane i uwielbiane.

Słodkości belgijskie

Swoją wersję powstania pralin mają też Belgowie. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że jest to kraj z wielowiekową tradycją czekolady. Historia powstania pierwszej słodkości jest tu jednak o wiele prostsza i związana z… z leczniczymi właściwościami czekolady! Jeden z aptekarzy zaczął w tym celu wytwarzać apteczne specyfiki pokryte cienką czekoladowa powłoczką, które były chętniej przyjmowane przez chorych. Wnuk aptekarza – Jean Neuhaus, rozszerzył rodzinny biznes, produkując czekoladki z kremową zawartością.

Pralina ze złota

Najdroższa pralinka na świecie powstała w niemieckiej miejscowości Waakirchen w Baawarii. Na zamówienie Rosjanina, który chciał sprawić wyjątkowy prezent swojej ukochanej, przygotowano pralinkę z gorzkiej czekolady do której użyto najlepszych ziaren kakao na świecie. Najcenniejsze było jednak jej opakowanie wykonane z 18-karatowego złota z 7-karatowym brylantem. Za taką przyjemność przyszło mu zapłacić aż 300 tys. euro!

Do oferty Cukierni Malek dołączyły ostatnio ręcznie robione pralinki – z doskonałą czekoladą i pysznym nadzieniem, które będą świetną alternatywą dla popularnych bombonierek. Zbliżający się Dzień Kobiet to doskonała okazja, by podarować bliskiej osobie – żonie, dziewczynie, mamie czy babci, wyjątkowy słodki prezent. Dostępne smaki, w tym malina, pomarańcza, rum, mango, pistacja, amaretto, adwokat i miód podbiją podniebienia każdej miłośniczki małych słodkości.