Cukiernia Malek

Nasze kawy. Doskonałe od samego początku.

Przy tworzeniu każdej naszej cukierni towarzyszyła nam myśl, by było to miejsce, w którym każdy będzie mógł znaleźć chwilę przyjemności przy pysznym ciastku i doskonałej aromatycznej kawie.

Podstawą dobrej kawy jest wybór odpowiednich ziaren. W naszych cukierniach serwujemy Colombia Kachalu Organic, kawę o doskonale wyważonym, harmonijnym smaku, pochodzącą z ekologicznego regionu Santander, leżącego na północ od stolicy Kolumbii. Według znawców tematu kolumbijska Kachalu to kwintesencja doskonałego smaku arabik Ameryki Południowej.

Na bazie tych doskonałych ziaren przygotowujemy i serwujemy:

Espresso

Nazwa „espresso” pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo, który oznacza wyrazisty, wyraźny, co doskonale oddaje charakter tej kawy: mała, intensywna, wyrazista i niezwykle pobudzająca. Espresso pochodzi z Włoch i podbiła już serca kawoszy na całym świecie.

espresso

Americano

Americano to odpowiednik „dużej czarnej” Robiona jest na bazie espresso, które zalewane

jest gorącą wodą. Uważa się, że Americano narodziło się we Włoszech w trakcie II wojny światowej – amerykańscy żołnierze prosili o dolewanie do espresso wody, tak aby otrzymać kawę podobną do tej, jaką pili w domu.

Cappucino

Czy wiecie, że nazwa „cappuccino” pochodzi od koloru habitu kapucynów, który jest brązowo-biały? Jest to kawa robiona na bazie espresso, do którego dodaje się spienione mleko. To dlatego cappucino ma na swojej powierzchni mleczną, delikatną piankę o grubości 1-2 cm, tak lubianą przez kawoszy.

cappucino

Kawa mrożona

Doskonała nie tylko na upalne dni. Serwowana z bitą śmietaną może być traktowana jako kawa i doskonały deser w jednym. Kawa ta zdobywa coraz większe uznanie w oczach naszych klientów.

Mleko smakowe

To propozycja specjalnie dla naszych milusińskich. Mama może zamówić sobie swoją ulubioną kawę, a dziecko mleko w swoim ulubionym smaku.

Rydel last